Разговор со Насто Палиоски:Низ соживот до нова и модерна Струга

Насто Палиоски е кандидат за градоначалник на Струга. За себе вели дека, уште од 1990 година е борец за човекови права и за Македонската кауза. Во разговоротсо него, Палиоски открива зошто сака да е градоначалник на Струга но и кажува за други идеи и визии, критикува и предлага.

 

1.Кампањата е во самиот финиш, вечерва на полноќ настапува изборниот молк.Како ја оценувате досега спроведента кампања,кои се позитивните а кои негативните страни?

ЈАС ЈА ДОБИВ ЧЕСТА, ВО ПРЕСРЕТ НА ПРЕДИЗБОРНИОТ МОЛК, ВО ПОСЛЕДНИОТ ЧАС ОД ГО КАЖАМ МОЕТО ВИДУВАЊЕ, МОЈОТ ПЛАН И ПРОГРАМА.ДОСЕГАШНАТА СПРОВЕДЕНА КАМПАЊА ЈАС ЈА ОЦЕНУВАМ КАКО ДА СЕ РАБОТИ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЛИ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ ИЗБОРИ. КАМПАЊАТА НАЈМАЛКУ НАЛИКУВА ЗА ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ.ПРАШУВАМ, ШТО БАРААТ РАКОВОДСВАТА НА ПАРТИИТЕ ДА УРЛААТ И ПРОДАВААТ ПАМЕТ КОГА САМИТЕ ГО НЕМАТ.ЛЕСНО СЕ ТРОШАТ И УБАВО Е ДА ПАРИТЕ ОД ОБИЧНИТЕ СМРТНИЦИ КОИ ОД СОЦИЈАЛНА ПОМОШ ЕДВАЈ ГИ ПЛАЌААТ СМЕТКИТЕ А ПОЛИТИЧАРИТЕ СЕ РАСФРЛААТ КУПУВАЊЕ ПОДМИТУВАЊЕ НА ГЛАСАЧИ.НЕМОЖАМ ДА ДАДАМ ПОВОЛНА ОЦЕНКА И ЗАТОА ШТО НИТУ ЕДНА ПРОГРАМА НЕ ПОНУДИ НЕШТО НОВО И РЕАЛНО ОСТВАРЛИВО ЗА ГРАЃАНИТЕ. МНОГУ ВЕТУВАЊА, НЕКОИ ГИ СЛУШАМЕ НА СИТЕ ИЗБОРИ. ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ ТРЕБА ДА ГИ ПРАВАТ ЛОКАЛЦИТЕ ОДНОСНО ЛОКАЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ А НЕ ВЛАСТА И МИНИСТРИТЕ, СТРАНСКИ ПОЛИТИЧАРИ И СЛ. аКО ВЕЌЕ САКАМЕ ВО ЕВРОПА ТОГАШ ДА СЕ ПРИДРЖУВАМЕ ПРЕМА ЕВРОПСКИТЕ ПРАВИЛА НА ЕВРОПА И ДЕМОКРАТИЈАТА А НЕ БАЛКАНСКИ,ОДНОСНО МЕНТАЛИТЕТЕТ КАКО ВО ЦЕНТРАЛНА АФРИКА.ЈАС САКАМ ДА СУМ ГРАДОНАЧАЛНИК ЗАТОА ШТО ЗНАМ КАКО ДА СОЗДАДАМ ПОБЕДНИЧКИ ТИМ И КАКО ДА СТИГНЕМЕ ДО ВИСТИНСКИОТ СОЖИВОТ И НАПРЕДОК НА СТРУГА.ИМАМ ВИЗИИ ЗА ЕДНА НОВА СТРУГА, МНОГУ МНОГУ ПОДОБРА ОД ОВАА И ПЛАН ЗА ПРОСПЕРИТЕТ НА ГРАДОТ НА ЦРНИОТ ДРИМ.ЗНАМ КАКО ТРЕБА ДА СЕ РАБОТИ ЧЕСНО И ВО ИНТЕРЕС НА СИТЕ ГРАЃАНИ.

2. Бевте во постојан контакт со граѓаните.Што ви сугерираа граѓаните, што може да издвоите како едно од најважните нивни барања? Имаа ли тие забележки за Вашата досегашна работа и водење кампања?

ЈАС БЕВ ВО ПОСТОЈАН КОНТАКТ СО ГРАЃАНИТЕ И ПОСЕТИВ 51 СЕЛО ВО СТРУШКАТА ОКОЛИЈА И СИТЕ НАСЕЛБИ ВО ГРАДОТ.ШТО ДА ИЗВОЈАМ, РАЗОЧАРАНОСТ, ИЗМАМЕНИ ГРАЃАНИ И ТАЖНИ ПОГЛЕДИ,РЕАКЦИИ ШТО ПОЛИТИЧАРИТЕ ГИ ПОСЕТУВААТ САМО НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ А НЕКОИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА НИКОГАШ.НЕ ПОСТАВУВААТ МНОГУ БАРАЊА, САКААТ НЕКОИ ОСНОВНИ ЕГЗИСТЕНЦИОНАЛНИ ПРАШАЊА ДА ИМ СЕ РЕШАТ, НЕ БАРАТ ПРЕКУ ЛЕБ ПОГАЧА, САКААТ ДА СИ ГИ РЕШАТ ОСНОВНИТЕ КОМУНАЛНИ ПРОБЛЕМИ, НА НЕКОИ ОД НИВНИТЕ ЛИЦА И СОЛЗИ ВИДОВ. ЗАМИСЛЕТЕ, ДЕЛ ОД НИВ НЕМААТ СТРУЈА, НЕМААТ ВОДА А ЗА АСВАЛТ ТОА Е САМО СОН.хАХАХАХАААА.бАШ МЕ НАСМЕАВТЕ, ЗАБЕЛЕШКА ЗА МОЈАТА КАМПАЊА НЕМАШЕ ЗОШТО ЈАС СУМ НОВАЈЛИЈА И СУМ ЧИСТ КАКО СОЛЗА, АМА ЗА ДРУГИТЕ КРАЈНО РЕВОЛТИРАНИ, ЈАС СУМ ПОЗНАТ КАЈ СИТЕ ЗОШТО МОЈАТА КАРИЕРА Е ОД 1990 ГОДИНА И СЕКОГАШ СУМ ИМ ПОМАГАЛ НА ЛУЃЕТО.

 

 

 

3.Кои се Вашите топ приоритети доколку постанете градоначалник на Вашата општина? Што ќе направите првиот ден доколку ја добиете градоначалничката позиција?

-ДА НАПРАВИМЕ КЛИМА ЗА ВИСТИНСКИ СОЖИВОТ ВО СТРУГА И ОКОЛНИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА,ОДРЖЛИВ ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ НА СТРУГА И СТРУШКИТЕ СЕЛА, РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ И ПОСЕБНО АКЦЕНТ НА РУРАЛНИОТ ТУРИЗАМ,ПОДОБРА КАНАЛИЗАЦИОНА И ДРУГА ЦЕЛОСНА ИНФРАСТРУКТУРА, ДИСЛОКАЦИЈА НА ДЕПОНИЈАТА, ПРИВЛЕКУВАЊЕ СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ ВО ЕКОНОМИЈАТА А ПОСЕБНО НА ТУРИСТИЧКИ ПЛАН,АМБУЛАНТНО ВОЗИЛО ЗА НАЈДАЛЕЧЕНИТЕ СЕЛА. МАЛЕСИЈА, ДОЛНИ ДРИМКОЛ СЕ НАЈЗАБОРАВЕНИ ОД ЛОКАЛНАТА ВЛАСТ А ДА НЕ ЗБОРУВАМ ЗА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ. СЕ ЗЕМА И МАСТА И СИРЕЊЕТО А ВО ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ И МОШТЕЊЦАТА ОД ГРАЃАНИТЕ.ЌЕ ГО СПРЕЧАМ АРАЧОТ, ЌЕ СЕ ЗАЛАГАМ ДА ИМА 365 ДЕНА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА А И СО ВОДА.ЗАМИСЛЕТЕ ДА СЕ НЕМА ВОДА ВО ЛАБУНИШТА И ВО СТРУГА, ТОА Е КРАЈНО НЕОДГОВОРНО. ПРАШУВАМ, ВО КОЈ ВЕК ЖИВЕЕМЕ, ВО КОЈА ДРЖАВА А САКАМЕ ВО ЕВРОПА.ПРВАТА АКТИВНОСТ ЌЕ МИ БИДЕ ПОВТОРНА ПОСЕТА НА УРБАНИТЕ И МЕСНИТЕ ЗАЕДНИЦИ НИЗ СТРУГА И ОКОЛИНАТА ДА ИМ СЕ ЗАБЛАГОДАРАМ НА ГРАЃАНИТЕ ЗА ПОДРШКАТА И ДА ГИ ПОВИКАМ НА ЗАЕДНИШТВО ВО ГРАДЕЊЕ НА ПОДОБРА И ПОПРОСПЕРИТЕТНА СТРУГА.

 

4.Што ќе им порачате на граѓаните во Вашата општина пред изборниот молк?

ДА ГО СТАВАТ ПРСТОТ НА СЛЕПООЧНИЦАТА ДА РАЗМИСЛАТ ТРЕЗВЕНО И ДА НЕ ЈА НАПРАВАТ ИСТАТА ГРЕШКА КОЈА Е ПРАВЕА ОВИЕ 27 ГОДИНИ,ОДНОСНО 6 ПАТИ САМО ЗА ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ НЕМОЈТЕ ДА БИДЕТЕ СЛУШКОВЦИ НА ПОЛИТИЧАРИТЕ ТУКУ ГЛАСАЈТЕ ЗА ВОЗРАСЕН ДОМАЧИН КОЈ СО КРЕНАТА ГЛАВА ШЕТАШЕ ПО СТРУГА И СТРУШКО А СЕГА КАКО ГРАДОНАЧАЛНИК ДА ГО ПОЗДРАВУВАТЕ И ГОРДЕЕТЕ ЗОШТО ВЕТЕНОТО ЧЕ ГО ИСПОЛНАМ ЗА ОНАРЕДНИТЕ 1500 ДЕНА ОДНОСНО 4-РИ ГОДИНИ ДА ДА НАРЕДНИОТ МАНДАТ СО АПЛИКАЦИЈА БИДАМ ИЗБРАН јАС СВОЕТО ГО КАЖАВ СЕГА СТЕ ВИЕ НА РЕД И ЗАОКРУЖИТЕГО БРОЈОТ 6 БЕЗ ДА ВИ СЕ ТРЕСАТ РАЦЕТЕ. ЈАС СУМ НАРОДЕН ЧОВЕК И САКАМ ДА НАПРАВАМ НЕШТО ЗА НАРОДОТ И ДА УМРАМ КАЈ ТОЈ МОЈ НАРОД И ДА МЕ ЗАПАМТИ КАКО МИРОТВОРЕЦ,ЧЕСЕН И ПОШТЕН А НЕ КАКО ПОТРЧКО ЗА ПОЛИТИЧКИТЕ ПАРТИИ И ЗА ЛИЧНО БОГАТЕЕЊЕ.ОДНАПРЕД ВИ БЛАГОДАРАМ ГЛАВАТА ГОРЕ НА КУЛТУРЕН НАЧИН ДА ИМ КАЖЕМЕ ДОСТА Е СО ЛАГИ И ПАЗАРЕЊЕ ЗА ДА ОСТАНАТ ТИЕ НА ВЛАСТ.

 

 

Social profiles