Прва магнетна слика во светот за врската мајка – син

Ова е прва слика во светот на магнетната резонанца што покажува врска на мајка и дете.

Сликата е на невронаучник Ребека Саксе која го бакнува нејзиниот син кој е има само 2 месеци.


Мозокот на детето се чини дека е помазен и потемен. Ова е затоа што има значително помалку бела материја. Белата материја ја сочинуваат миелин, што е масно ткиво што делува како изолација за жиците што комуницираат пораки во вашиот мозок.

Бакнувањето предизвикува хемиска реакција во вашиот мозок, вклучително и пукање на хормонот окситоцин. Окситоцинот честопати се нарекува „hormoneубовен хормон“ затоа што поттикнува чувство на приврзаност и приврзаност.

Бакнувањето го активира системот за наградување на мозокот; ослободување на допамин што нè прави да се чувствуваме добро. Исто така, ослободува вазопресин кој ги поврзува мајките со бебињата и романтичните партнери едни со други. Исто така, ослободува серотонин што помага да се регулира нашето расположение.

Bulevar.mk

Social profiles